Hervorming steun offshore wind: akkoord federale regering.

19/12/2013

De regering heeft gisteren (19-12-2013) een akkoord bereikt over de hervorming van de steun voor offshore wind. Met deze beslissing komt een einde aan een periode van onzekerheid over de toekomstige steun voor offshore wind in België. 

Het Belgian Offshore Platform (BOP), de vereniging van de investeerders in offshore wind, heeft kennis genomen van deze beslissing. De investeerders zullen met de nodige nauwkeurigheid de impact van de hervorming van de steun op toekomstige investeringen analyseren, vooral op het gebied van de financiering ervan tegen redelijke voorwaarden. 

Uiteraard zal elk project afzonderlijk over de mogelijkheid van de investering in de hun toegekende concessie souverein beslissen. Het nieuwe steunmechanisme is complexer dan het huidige vooral omdat de tussenkomst van de CREG frequenter wordt gevraagd. Voor de consument biedt het nieuwe systeem de garantie dat bij stijgende elektriciteitsprijzen de steun zal dalen. Dit is een belangrijk principe wat ook in het consensusvoorstel “Dralans” was bekomen. 

Wat ook positief is, is dat een return on equity van 12 % voor dergelijke risicovolle investeringen -waar ook de CREG steeds is van uitgegaan- in het nieuwe systeem (her)bevestigd wordt. Het BOP zal alles in het werk stellen om met dit nieuwe steunsysteem de offshore windparken te realiseren maar het zal een belangrijke uitdaging blijven. 

Jean de Leu,
voorzitter BOP