Veilig varen

Veilig varen langs de Belgische offshore windparken
Hernieuwbare offshore windenergie is een ‘no regret’ voor België. Onze windmolenparken in de Noordzee versterken onze energiezekerheid, stimuleren de economie én stuwen ons land vooruit richting een groenere toekomst.
Een wonderlijk schouwspel dat je beter vanop een veilige afstand bewondert. Met je vaartuig onze Belgische offshore windparken binnenvaren is gevaarlijk en verboden!
Download ons campagnemateriaal >>
Waarom mag je de Belgische offshore windparken niet binnenvaren?
Veilig varen is belangrijk. Onze Belgische windmolenparken in de Noordzee worden steeds vaker geconfronteerd met ongeautoriseerde intrusies. Vaak gaat het om vaartuigen die zonder toegang de windparken binnendringen. Maar ook duiken, kitesurfen en vissen is niet toegestaan in de parken. Het is gevaarlijk en brengt ernstige risico's met zich mee:
#1 Veiligheid
Onze offshore windmolenparken vormen één grote elektriciteitscentrale. Varen in deze zone is niet veilig voor jezelf, voor je boot en voor de infrastructuur van de windparken. Je kan de installaties boven en onder water beschadigen, het risico op aanvaringen is reëel en de reddingshelikopters kunnen je moeilijk bereiken als je in nood bent.
#2 Operationele kosten
Ongeplande activiteiten in de windmolenparken kunnen de normale werking sterk verstoren. Als je bijvoorbeeld in moeilijkheden komt en een noodstop moet maken, kan je anker de hoogspanningskabels van 220.000 volt die op de zeebodem liggen, beschadigen. De elektriciteitsproductie moet dan voor onbepaalde duur worden stilgelegd. Een dure onderbreking die je snel enkele miljoenen euro schadevergoeding kan kosten.
#3 Monitoring
Dring je toch binnen? Onze windparken op zee zijn uitgerust met nautische apparatuur zoals radar, VHF en AIS om de scheepvaart nauwgezet te volgen. De Belgische Kustwacht controleert of de regels rond intrusie strikt worden nageleefd en grijpt in waar nodig. Wie de veiligheidszone van de windmolenparken overtreedt, riskeert administratieve sancties. Bij zware en langdurige inbreuken kunnen de boetes oplopen tot € 10.000 of meer.
Op welke afstand mag ik de Belgische windmolenparken wel bewonderen?
Onze Belgische offshore windparken vormen een gesloten zone, vastgelegd in Berichten aan Zeevarenden: BaZ 2025 - Nr. 01 - bericht 056.
Als je 500 m afstand houdt van de grenzen van de energiezone, mag je er langs varen. Even indrukwekkend én helemaal veilig! Meer info over de juiste veiligheidsafstanden vind je op de website van de Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Dankjewel om veilig te varen!
Ondersteun jij onze campagne
Veilig Varen?
Door iedereen te informeren over de intrusieregels voor onze Belgische offshore windparken, kunnen we het aantal intrusies flink beperken. Download hieronder het campagnemateriaal:
Wil je onze affiches en brochures ook fysiek verspreiden binnen je club, vereniging of organisatie? Stuur een mail naar info@belgianoffshoreplatform.be met vermelding van het gewenste aantal gedrukte affiches en/of brochures en je adres. Bedankt!
Like en share onze campagne ‘Veilig Varen’ op Facebook, Instagram en LinkedIn.

